Како се књиге умножавају са незамисливом претераношћу, избор за читаоце постаје све нужнији и нужнији а моћ одабира све више и више очајнички проблем ... Могућност да се мудро изабере постаје непрестано све безизгледнија како неопходност да се одабере непрестано све више притиска. Онолико колико растућа тежина књига притиска и гуши способност поређења, толико је и захтев да се упоређује гласнији.
Томас де Квинси, "Књижевност знања и књижевност моћи" 1848






понедељак, 21. октобар 2013.

Купите и књигу некад

Сајам књига у Београду


58. Сајам књига трајаће од 20. до 27. 10. 2013. Као и сваке године, и сада је Сајам повод да се говори о укупној издавачкој продукцији, новинама у издаваштву, о проблемима на које издавачи и дистрибутери књига - а самим тим и аутори - наилазе у свом раду и пословању. Сајам је повод и за прегледе и статистике, приказе, критику и коментаре, тако да га - поред званичног сајта - прате и специјализоване ТВ емисије, "Хроника Сајма", нпр. и посебни додаци у дневним новинама и другим медијима.
Ове године најиздашнији је Данас - додатак "Празник књиге" има читавих 28 страна промоција, реклама, обавештења, прегледа, есеја, приказа... Специјални додатак Новости - "Сајам књига" - украшен афоризмима А. Чотрића о читању, издаваштву и књигама, као и карикатурама и цртежима Т. Борковића и Г. Дивца - определио се за годишње прегледе издаваштва по областима и жанровима.

За посетиоце Сајма је, као и сваке године, организован велики број програма. Поред промоција на штандовима појединих издавача и дружења са ауторима које издавачи организују, ту су и посебни програми у издвојеним салама - радионице за децу, омладину и одрасле, трибине, предавања, дебате, округли столови и изложбе. Новина је посебан простор намењен дечијим програмима, који уређује популарна ауторка Креативног центра - Јасминка Петровић, чије су књиге о проблемима и радостима одрастања, поласка у школу и излажења на крај с истом... већ годинама хитови и међу децом/адолесцентима и међу њиховим родитељима. Стога ће им и њен избор радионица и модератора, као и дечијих писаца за програм "Читамо са..." свакако бити занимљив.
Љубитељи стрипова и ове године имају свој изложбено-предавачки простор, а теме неколиких предавања звуче као да су вредне пажње оних који би да разумеју како визуелни језик стрипа, тако и његов развој и актуелне трендове.
Поред уобичајених сајамских тема за издаваче, библиотекаре, књижаре, какве су правни и економски оквири рада са књигом, односи књиге и других медија, оглашавање и популарисање књиге и читања, ове су године врло заступљене и шире политичке теме: ту је предавање "Производња задуженог човека" Мауриција Лазарата, као и разговор са врло популарним "постколонијалним" аутором, енглеским романописцем и историчарем пакистанског порекла, Тариком Алијем о актуелним немилим догађајима у северноафричким муслиманским земљама, под називом "Криза и отпор. Пролеће је најкраће годише доба". Неизбежне политичке теме покретаће - очекивано - и Информациони центар Европске уније, који ће, уз промоцију програма размене студената и подршке студијским боравцима у земљама чланицама Уније, имати и друге, врло атрактивне и превасходно младима/студентима намењене програме. За компјутерске генерације свакако ће бити врло интересантно да учествују у радионицама писања твитер-прича, поготово што ће их водити звучна имена српске приповедачке сцене, а ту су и радионице илустрације организоване у сарадњи са београдском Средњом школом за дизајн.

Почасни гост Сајма је Пољска и стога препоручујемо: