Како се књиге умножавају са незамисливом претераношћу, избор за читаоце постаје све нужнији и нужнији а моћ одабира све више и више очајнички проблем ... Могућност да се мудро изабере постаје непрестано све безизгледнија како неопходност да се одабере непрестано све више притиска. Онолико колико растућа тежина књига притиска и гуши способност поређења, толико је и захтев да се упоређује гласнији.
Томас де Квинси, "Књижевност знања и књижевност моћи" 1848


Библиотекар

Ова страница блога Клуб књигољубаца посвећена је визуелним представама - фотографијама, сликама, скулптурама, инсталацијама, итд. - чија су тема: библиотека, читање, читалац, као и предметима, скулптурама и инсталацијама начињеним од књига - делима којима су књиге послужиле као физички материјал (тзв. altered book)

"Библиотекар" Ђузепеа Арчимболда97 × 71 cm; слика припада колекцији дворца Скоклостер у Шведској

Врло популаран у седамнаестом веку,  а затим заборављен све до надреалиста, Ђузепе Арчимболдо (Giuseppe Arcimboldo (1526-1593)) на овој је слици приказао извесног Волфганга Лазиуса, аустријског лекара, историчара и библиотекара Хабсбурговаца. 
Познат по томе што је људе портретисао уз помоћ ствари које дефинишу њихов професионални живот, али и уз помоћ воћа, цвећа и разних јела, овај италијански сликар је укинуо јасну разлику између човека и мртве природе, стварајући слике које осцилирају између надреалне визије и карикатуре. 
Папирнати прсти и књиго-облично тело овог библиотекара, као и коса у облику отворене, разлистане књиге данас могу да изазову носталгију за представом о библиотекару ураслом у књигу.
Да ли је сан данашњих библиотекара да постану књиге, или снови прате доминантне медије, па би сада библиотекара требало насликати уз помоћ бинарног кода и пиксела или у облику читача електронских књига?

Идеју о човеку-књизи у више наврата је адаптирао и француски сликар Андре Мартен д Баро (1942), мада његов лик на неким од бројних варијација на ову тему које је начинио делује помало застрашујуће узнемирујуће, чак кошмарно.

André Martins De Barros


André Martins De Barros 1942 | French Surrealist and Fantastic Realism painterAndré Martins De Barros 1942 | French Surrealist and Fantastic Realism painter

Библиотекар је непресушан извор инспирације - ушао је и у стрип Нила Гејмена и Дејва Мекина


Дејв Мекин

Very interesting sculpture. "Der Buchhändler" [The Book Seller, literally: "somebody who handles books"] on the Ludwig-Metzger-Platz in Darmstadt, Germany. Sculpture by Michael Schwarze, photograph by Neil Gallop.
М. Шварц, "Књижар", скулптура се налази на Тргу Лудвига Мецгера у Дармштадту (Немачка)


Librarian;Guardian Of The Words by Christelle le Guen
Кристел ле Гвен, "Чувар речи"

Ернст Лудвиг Кирхнер (1880-1938), ЉУБАВНИЦИ У БИБЛИОТЕЦИ


Упознајте пољског сликара Јацека Јерку (1952)

Читање ноћу

Долина мастила
Дина Бова (1977) - израелска уметница руског порекла; "Осећања и разум" (2010)